- 1 kg mořské soli
- tymián
- oregano
- majoránka
- šalvěj
- meduňka
- estragon
- petržel
- rozmarýn
- saturejka
- květy měsíčku
Jak připravit aromatickou bylinkovou sůl
- Byliny opláchněte a osušte.
- Odeberte asi 1/3 soli, dejte stranou květy měsíčku. Odebranou sůl dejte do mixéru spolu s bylinkami a rozmixujte.
- Tuto směs smíchejte spolu se zbytkem soli a s květy měsíčku.
- Rozložte směs na pečící papír a dejte sušit do trouby. Sušte asi 1 hodinu a 30 minut při 45°C, během sušení několikrát sůl promíchejte. Uchovávejte ve sklenicích ve tmě.
Praktické
- I když se dá aromatická sůl připravit i bez sušení, doporučuji sušení nevynechat. Prodloužíte tím její trvanlivost, neriskujete, že vlhkost v bylinkách vám zničí sůl plísní. Takto připravená a sušená sůl vám vydrží i rok.
- Použijte do pečiva, do placek, na zeleninu, do omáček, do polévek.
- Stačí si trošku pohrát a vytvořit z obyčejné soli jedlý dárek. Mašlička, stužka, provázek a proč ne i cedulka s vaším jménem, datem výroby, ingrediencemi.
Obměna
- Můžete použít jakoukoliv bylinku, co máte momentálně k dispozici.
- Můžete přidat česnek, citrónovou kůru – samozřejmě pouze z bio citrónů.
- Můžete klidně přidat i koření. Fantazii se meze nekladou.
PS: Přibrala jste po zimě? 😦 Během 2 týdnů to spravíme! 😁
Sezóna plavek začne brzy. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!
Komentáře
Určitě si bylinkovou sůl udělám, ale musím ještě počkat než bylinky narostou. Děkuji za receptík.
Podle nadpisu mne recept nadchnul, ale marne hledam alespon orientacni mnozstvi bylinek???
K.