Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Tofu sýr v japonské úpravě Misozuke

Uvařeno

Máte rádi sýry? Pak zkuste tuto japonskou alternativu v podobě marinovaného tofu v misu. Je to dobrůtka! Takto upravený “sýr” je skvělá ingredience pro jednohubky, třeba na romantické večery ve dvou nebo jako chuťovka do letních salátů, k těstovinám či jen tak na zobání k TV.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 bílé natural tofu (co nejpevnější ve struktuře)
  • rýžové nebo ječmenné miso (cca malý šálek)

Kvůli zánětu štítné žlázy se mi po třetím porodu nedařilo zhubnout posledních pár kil z 30, které jsem v těhotenství ...

Jak připravit tofu sýr Misozuke
  1. Rozkrojte nožem (nití) kostku tofu podélně na polovinu, na 2 stejně vysoké části.
  2. Zabalte obě části tofu do kuchyňských utěrek.
  3. Zabalené tofu dejte na talířek a zatěžte ho těžkým předmětem (hrnec, sklenice atp.), aby vytekla přebytečná voda.
  4. Po hodině rozbalte a namažte tofu ze všech stran tenkým množstvím misa, aby bylo tofu zcela pokryté.
  5. Tofu dejte do plastové nebo skleněné krabičky: 1) pro rychlou variantu: nechejte ho marinovat 1 den mimo lednici na lince, 2) pro chuťově lepší, ale delší variantu: umístěte ho do lednice na minimálně 2-3 dny, lépe týden – dva.
  6. Poté seškrábejte miso (použijte ho třeba do polévky nebo do jídla) a tofu nakrájejte na kousky (kostky, tenké plátky).
Praktické
  • Použití: Použijte do salátů, na chleba, do těstovin, jako ozdobu jídel, polévek, jen tak na zobání atp.
  • Udělejte si jednohubky – kostičky Misozuke tofu (případně pro více variant i uzený tempeh) napíchněte spolu s kouskem řasy nori a okurkou (napařenou mrkví, brokolicí, olivou aj.) na párátka a podávejte třeba při slavnostních příležitostech.
  • Uskladnění: Takto upravené tofu vydrží v zavřené krabičce v lednici i několik týdnů.

Děti

  • Takto upravené tofu je hodně slané, proto ho doporučujeme podávat až po 2. roce věku a v menším množství.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

13 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Tak toto je nejlepší kombinace tofu a misa, jakou jsem jedl – pronesl mladší, kterému miso tak nechutná, že ho hned na začátku nazval hni.sem a i sebemenší kousek v polévce okamžitě rozpozná. Pokračovál dál ještě asi 2 celé minuty v pochvalných ódách, ale ty jsem si všechny už nezapamatovala, což je škoda, protože to bylo neskutěčně kreativní – litovala jsem, že jsem si nepustila diktafon. Co tomu předcházelo bylo taky legrační: hele, něco tu mám – co to je? -pojď ochutnat – to je něco, co mi nechutná? – dám ti malý kousek – mňam, co to Je? tak jsem to prozradila a zbytek už znáte. Jakáže to byla varianta? Obě. Tofu už nemělo tak dlouhou trvanlivost, tak jsem si řekla, že to nechám na lince jeden den. Jenže pak jsme to neměli k čemu sníst, tak to bylo pár dní v ledničce. Ochutnala jsem, ale moc mi to nechutnalo, tak to tam zůstalo dalších pár dní. A to bylo dobře, protože teď nám to s mladším moc chutná.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

kurz
3

Vánoční dárek pro vás – nákup u Danfood s 15% slevou

Máme pro vás první vánoční dárek! Slevu na nákup zdravých potravin a dochucovadel, ekodrogerie a dalšího exkluzivního sortimentu z Danfoodu. Můžete připrav...
kurz
2

Vánoční dárek pro vás – nákup u Danfood s 15% slevou

Máme pro vás první vánoční dárek! Slevu na nákup zdravých potravin a dochucovadel, ekodrogerie a dalšího exkluzivního sortimentu z Danfoodu. Můžete připrav...
117
31

Dušičky, Samhain, Haloween. Temné období nebo skvělá příležitost?

Nastává zvláštní období, temná polovina roku. Pro naše předky byly první tři týdny v listopadu magické. Rituálně se zbavovali všeho, co jim v životě už nes...
16
4

Domškoláctví jako cesta k sobě

Přemýšlíte o domácím vzdělávání svých dětí a stále váháte? Přečtěte si tedy pár slov o tom, jak se nám na domškoláctví daří, kterými bych ráda podpořila vš...

Pečené obalované tofu

Mnozí lidé nemají rádi bílé tofu – tofu natural. Podle mě neprávem. Prostě mu nevěnují tu správnou pozornost a neumí ho připravit. Takto pečené je vý...
27
13

Hlošina okoličnatá – zdravá pochoutka

Říká se jí také podzimní oliva a je to keř hodící se do živých plotů. Vaši zahradu obohatí dusíkem a ještě můžete na podzim sklízet malé chutné bobulky.