- 1 bílé natural tofu (co nejpevnější ve struktuře)
- rýžové nebo ječmenné miso (cca malý šálek)
- Rozkrojte nožem (nití) kostku tofu podélně na polovinu, na 2 stejně vysoké části.
- Zabalte obě části tofu do kuchyňských utěrek.
- Zabalené tofu dejte na talířek a zatěžte ho těžkým předmětem (hrnec, sklenice atp.), aby vytekla přebytečná voda.
- Po hodině rozbalte a namažte tofu ze všech stran tenkým množstvím misa, aby bylo tofu zcela pokryté.
- Tofu dejte do plastové nebo skleněné krabičky: 1) pro rychlou variantu: nechejte ho marinovat 1 den mimo lednici na lince, 2) pro chuťově lepší, ale delší variantu: umístěte ho do lednice na minimálně 2-3 dny, lépe týden – dva.
- Poté seškrábejte miso (použijte ho třeba do polévky nebo do jídla) a tofu nakrájejte na kousky (kostky, tenké plátky).
- Použití: Použijte do salátů, na chleba, do těstovin, jako ozdobu jídel, polévek, jen tak na zobání atp.
- Udělejte si jednohubky – kostičky Misozuke tofu (případně pro více variant i uzený tempeh) napíchněte spolu s kouskem řasy nori a okurkou (napařenou mrkví, brokolicí, olivou aj.) na párátka a podávejte třeba při slavnostních příležitostech.
- Uskladnění: Takto upravené tofu vydrží v zavřené krabičce v lednici i několik týdnů.
Děti
- Takto upravené tofu je hodně slané, proto ho doporučujeme podávat až po 2. roce věku a v menším množství.
Komentáře
Tak toto je nejlepší kombinace tofu a misa, jakou jsem jedl – pronesl mladší, kterému miso tak nechutná, že ho hned na začátku nazval hni.sem a i sebemenší kousek v polévce okamžitě rozpozná. Pokračovál dál ještě asi 2 celé minuty v pochvalných ódách, ale ty jsem si všechny už nezapamatovala, což je škoda, protože to bylo neskutěčně kreativní – litovala jsem, že jsem si nepustila diktafon. Co tomu předcházelo bylo taky legrační: hele, něco tu mám – co to je? -pojď ochutnat – to je něco, co mi nechutná? – dám ti malý kousek – mňam, co to Je? tak jsem to prozradila a zbytek už znáte. Jakáže to byla varianta? Obě. Tofu už nemělo tak dlouhou trvanlivost, tak jsem si řekla, že to nechám na lince jeden den. Jenže pak jsme to neměli k čemu sníst, tak to bylo pár dní v ledničce. Ochutnala jsem, ale moc mi to nechutnalo, tak to tam zůstalo dalších pár dní. A to bylo dobře, protože teď nám to s mladším moc chutná.