Domů > Jak začít > Základní suroviny > Zelenina

Cucamelon – mexická okurčička

Další zajímavou zeleninou, kterou můžete pěstovat je cucamelon. Možná jste jí už někdy viděli i ochutnali. Pojďme si o tomto miniaturním melounu s chutí okurky říci více.

Co je cucamelon

Latinský název je Melothria scabra. Je to druh pocházející ze Střední Ameriky a Mexika, který patří do velké čeledi Cucurbitaceae. Tato vytrvalá rostlina, které nechybí originalita, je vhodná pro naše podnebí, pěstuje se od jara až do prvních mrazíků. Je nenáročná na pěstování a dost produktivní! Tato rostlina se ráda pne, takže na zahradě jí dejte někam k plotu, můžete jí ale pěstovat také na balkóně v květináči. To potom na podzim stačí květináč přikrýt, dát někam, kde nemrzne a není velká zima a na jaře vám znovu rostlina vyroste. Můžete z květináče i vyndat kořen, dát do pytlíku a někam do sklepa uskladnit. Roste rychle a pěkně se rozrůstá, tak jí dopřejte dost místa.

Výsev

Musíte si koupit semínka, protože sazenice asi neseženete. U nás také nejsou v prodeji. Výsev lze provádět přímo na záhon, od dubna nebo od začátku března v semenáčích ve skleníku. Já s výsevem začínám právě na začátku března.

Plody

Co říct, jsou vysloveně roztomilé. :-) Je to vlastně miniaturní meloun s chutí okurky. Plody sklízíme mladé, křupavé, ve velikosti hroznového vína. Jejich chuť připomíná okurku, možná trochu kyselejší. Při skladování v ledničce odolává asi deset dní, ale čím více času uběhne, tím více začne být hořká: pokud se vám tento typ příchuti nelíbí, konzumujte jí čerstvou.


Vlastnosti

Protože je to vlastně okurka, je osvěžující a  zvlhčující, má velmi málo kalorií, je dobrým diuretikem a platným detoxikačním činidlem. V tradiční jihoamerické medicíně se používá ke snížení hladiny cukru v krvi u diabetiků. Má pouze 15 kalorií na 100 g zeleniny! Obsahuje významné množství vitamínu A, vitamínu C a K, karotenu a kyseliny listové, především je bohatý na minerály, zejména draslík, fosfor a vápník.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

17 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Ahoj, už lze koupit i sazenice, letos jsem je ze zvědavosti pořídila, je to úžasná rostlinka 😘

Vierko děkuji za inspiraci ve všech směrech, tyhle okurčičky mi už krásně plodí- skvělé, a třeba hibachi cukety a mnohé další jsou vynikající! A taky informace o koření – super!
Určitě vyzkouším i trešňové sušenky a další recepty😋

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

26
6

Akébie pětičetná a její jedlé plody

Nejen, že krásně kvete a ozdobí tak vaší zahradu, ale ještě poskytuje chutné plody, které pomohou zpomalit stárnutí.

Nové koření – pimenta dionica

Nové koření vám asi není třeba vůbec představovat, každý z vás ho určitě doma má a používá. Pojdme se na něj podívat trošku blíže, protože si to určitě zas...
47
9

Brokolice Romanesco

Brokolice Romanesco není jen velmi zdravá, ale je i nádherná a vynikne v každém receptu a klidně i na svátečním stole.
16
1

Lebeda zahradní – krásná i chutná

Pochází zřejmě z Asie, dříve byla pěstována v Řecku a používaná jako salát. Je to velmi dekorativní rostlina, které se říká také horský špenát. Je ozdobou ...
9
3

Řeřicha – lahodná cesta ke zdraví

Na drobnou řeřichu si většinou vzpomeneme jen jednou do roka, a to zpravidla před Velikonocemi, když podle tradice nemáme na stůl „nic zeleného“. Zachrání ...
20
3

Čekanka – superpotravina z louky

Hledáte zdravou alternativu za vaši oblíbenou kávu? A už jste slyšeli o čekance? Čekanka je léčivá rostlina plná vlákniny a antioxidantů, která má spoustu ...