- bezvaječné celozrnné těstoviny
- 1 uzené tofu
- 1 cibule
- svazek chřestu
- pepř
- sůl
- olej
- umeocet
- 4 lžíce rostlinné smetany
- citrón
- Dáme vařit vodu na těstoviny. Vodu osolíme, přidáme trošku oleje a těstoviny v ní uvaříme podle návodu na obalu.
- Oloupeme cibuli a pokrájíme na proužky, tofu nakrouháme na plátky jako sýr.
- Omyjeme chřest, odstraníme dřevnaté části a uřízneme křehké hlavičky – dáme je na stranu.
- Na posledních 5 minut vaření těstovin vložíme chřest do hrnce k těstovinám a povaříme ho.
- Chřest i těstoviny slijeme a propláchneme studenou vodou (chřest si zachová svěží zelenou barvu).
- V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, tofu, osolíme, opepříme a orestujeme.
- Přidáme na špalíčky pokrájený chřest včetně stranou odložených hlaviček. Krátce prohřejeme.
- Vypneme, přidáme smetanu, těstoviny a promícháme.
- Podáváme s petrželkou a kouskem citrónu, aby si každý mohl dát čerstvé šťávy podle chuti.
Praktické
- Pro bezlepkovou verzi použijeme bílé tofu nebo některou bezlepkovou verzi veganského sýru a vybereme bezlepkové těstoviny.
- Můžete zvlášť vařit chřest a zvlášť těstoviny, ale já ráda šetřím hrnce a výsledek je stejný.
- Hlavičky chřestu uřezávám proto, aby zůstaly křehké a nezničily se varem – klasicky se chřest vaří svázaný ve vysokém hrnci postavený vertikálně právě z tohoto důvodu.
Kombinujeme
- Kombinací těstovin, tofu a zeleniny dostáváme kompletní talíř, stačí přidat čerstvou a kvašenou zeleninu, případně kousek napařené či blanšírované zeleniny.
Obměna
- Místo smetany můžete připravit zeleninovou omáčku a těstoviny zalít zeleninovou omáčkou – já ráda používám koprovou a křenovou, případně jejich bílý základ bez křenu a kopru.
Děti
- Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let, menším nedáváme uzenou variantu tofu ani pepř a ubereme, sůl a olej.
Komentáře
Prosím o radu. V jaké fázi přidáme umeocet? A kolik? Zatím s ním nemám zkušenosti.
Potvrzuji, rychlá dobrotka !🌞