Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Luxusní kedlubnová omáčka s koprem

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna jaro

Inspirovala jsem se našimi čtenáři a vytvořila tuto lahodnou kedlubnovou omáčku. Díky nahrubo strouhané uvařené kedlubně má zase jinou konzistenci i chuť. Budete vylizovat hrnce :-)

Ingredience
na 2 porce
  • 1 velká cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 1 kedlubna
  • 1 svazek kopru
  • kokosové mléko Aroy-D (zředíme ho vodou)
  • 1 lžička maizeny + 3 lžíce studené vody
  • na dochucení: sůl, umeocet, jablečný nebo vinný ocet

Magdu ke zdravému stravování přivedla její dospělá dcera. Magdě jídlo zachutnalo a jelikož ji trápilo zdraví, rozhodl...

Jak připravit vegan koprovou omáčku s kedlubnou

  1. Na oleji osmažíme na kostičky nakrájenou cibuli a ihned ji posolíme.
  2. Jakmile je zlatavá, přidáme nahrubo nastrouhaný kedluben.
  3. Zalijeme kokosovým mlékem (nejlépe Aroy-D) zředěným s vodou a necháme dusit do změknutí kedlubny.
  4. V trošce studené vody rozmícháme maizenu a vlijeme k omáčce.
  5. Chvilku povaříme do zhoustnutí a vypneme.
  6. Dochutíme octy dle chuti.
  7. Vmícháme najemno nakrájený kopr.
  8. Podáváme třeba s knedlíky, těstovinami nebo uvařenou obilovinou. Jako bílkovina se nejlépe hodí tempeh nebo tofu (případně i seitan).

Praktické

  • Pokud by byla omáčka málo hustá, přidáme ještě další lžičku maizenu. Pokud naopak moc hustá, doředíme vodou / mlékem.
  • Máte rádi jemné omáčky? Pak omáčku nalijte do mixéru a rozmixujte dohladka.

Obměna

  • Místo kokosového mléka můžete použít jakékoliv jiné rostlinné mléko. Anebo použijte vodu a zjemněte omáčku rostlinnou smetanou.
  • Omáčka je dobrá i jen tak, bez kopru.

Děti

  • Tato bezmasá koprová omáčka je vhodná pro děti od 1,5 roku. Pro menší děti je vhodná, když vynecháte dochucovadla a olej.

PS: Přibrala jste po zimě? 😦 Během 2 týdnů to spravíme! 😁

Sezóna plavek začne brzy. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

15 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Výborná omáčka. Měla jsem jen malou kedlubnu, tak jsem k ní nastrouhala petržel a bylo to také dobré, dokonce i bez kopru. K tomu středomořské tofu a knedlíčky z jahel a kukuričné krupice. Moc jsem si pochutnala.

verberan
18. 8. 2023

Moc dobrá omáčka, přidala jsem do ní bílé fazole a k tomu polentový knedlík.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

7
6

Jemný křenový krém

Křenový krém býval v našich končinách oblíbenou pochoutkou. Tato luxusní jemná křenová pěna se hodí jako dip např. k uzenému tempehu či tofu nebo jako souč...

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Kari Mung Dhal s nudlemi

Super výživná, chutná a rychlá večeře plná bílkovin nejen pro sportovce.

Černé rýžové nudle s thajskou zeleninou

Tyhle rychlovky v thajském stylu milujeme. Stihneme tak práci na zahradě i výbornou večeři. Tahle verze je mírně pikantní, ale můžete si udělat i jemnou.

Dýňovo-špenátové kari s čočkou

Tyhle dvě zeleniny spolu v jednom jídle, to je prostě dokonalost sama. Vždycky dělám trochu větší porci, protože nám nesmírně chutná. Je to jedno z těch ry...