- 1 velká cibule
- 1 lžíce oleje
- 1 kedlubna
- 1 svazek kopru
- kokosové mléko Aroy-D (zředíme ho vodou)
- 1 lžička maizeny + 3 lžíce studené vody
- na dochucení: sůl, umeocet, jablečný nebo vinný ocet
Jak připravit vegan koprovou omáčku s kedlubnou
- Na oleji osmažíme na kostičky nakrájenou cibuli a ihned ji posolíme.
- Jakmile je zlatavá, přidáme nahrubo nastrouhaný kedluben.
- Zalijeme kokosovým mlékem (nejlépe Aroy-D) zředěným s vodou a necháme dusit do změknutí kedlubny.
- V trošce studené vody rozmícháme maizenu a vlijeme k omáčce.
- Chvilku povaříme do zhoustnutí a vypneme.
- Dochutíme octy dle chuti.
- Vmícháme najemno nakrájený kopr.
- Podáváme třeba s knedlíky, těstovinami nebo uvařenou obilovinou. Jako bílkovina se nejlépe hodí tempeh nebo tofu (případně i seitan).
Praktické
- Pokud by byla omáčka málo hustá, přidáme ještě další lžičku maizenu. Pokud naopak moc hustá, doředíme vodou / mlékem.
- Máte rádi jemné omáčky? Pak omáčku nalijte do mixéru a rozmixujte dohladka.
Obměna
- Místo kokosového mléka můžete použít jakékoliv jiné rostlinné mléko. Anebo použijte vodu a zjemněte omáčku rostlinnou smetanou.
- Omáčka je dobrá i jen tak, bez kopru.
Děti
- Tato bezmasá koprová omáčka je vhodná pro děti od 1,5 roku. Pro menší děti je vhodná, když vynecháte dochucovadla a olej.
PS: Přibrala jste po zimě? 😦 Během 2 týdnů to spravíme! 😁
Sezóna plavek začne brzy. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!
Komentáře
Výborná omáčka. Měla jsem jen malou kedlubnu, tak jsem k ní nastrouhala petržel a bylo to také dobré, dokonce i bez kopru. K tomu středomořské tofu a knedlíčky z jahel a kukuričné krupice. Moc jsem si pochutnala.
Moc dobrá omáčka, přidala jsem do ní bílé fazole a k tomu polentový knedlík.