- 1 střední cibule
- 2 hrnky nakrájené dýně na větší kostky
- 1 malá červená řepa
- trocha soli
- 1 lžíce oleje
- 3/4 litru horkého zeleninového vývaru nebo vody
- na dochucení: umeocet
- na ozdobení: pražená semínka, rostlinná smetana nebo obilné mléko
Jak připravit polévku z řepy a dýně
- Dáme ohřát vývar a než je připravený, nakrájíme cibuli a dýni na velké kostky, řepu na menší.
- V kastrůlku rozehřejeme olej a sůl a cibuli na něm osmažíme do sklovata.
- Přidáme ohřátý vývar a nakrájenou dýni a červenou řepu. Vaříme asi 20 minut do změknutí řepy.
- Pak celý obsah hrnce rozmixujeme.
- Dochutíme trochou umeocta.
- Můžeme zjemnit obilným, nebo sójovým mlékem, nebo jen ozdobit na talíři.
- K polévce jsou výborná opražená semínka.
Obměna
- K dýni se hodí všechna zelenina, moc nám chutná kombinace dýně + celer, nebo dýně + celer + petržel.
- Cibuli dáváme vždycky, když restujeme na oleji. Pokud dáváme zeleninu rovnou do vývaru, vaříme většinou bez cibule.
Praktické
- Vzhledem k tomu, že se polévka mixuje, není nutné krájet cibuli a dýni na drobno, klidně stačí větší kusy. Řepu raději na menší, protože se vaří déle.
Děti
- Polévka je vhodná pro děti cca od 1 roku, vaříme jen s malinkým množstvím soli a odebereme pro ně před dochucením, nedáme semínka navrch.
PS: Přibrala jste po zimě? 😦 Během 2 týdnů to spravíme! 😁
Sezóna plavek začne brzy. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!
Komentáře
Jedna z mnoha polévek, které rád opakuji 🙂
Nedělní polévky jsou doma už standart 🙂