Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Jednoduchá smetanová omáčka ze zelí a celeru (bez smetany)

Uvařeno
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna zima

Lahodná jemná omáčka, která nepotřebuje zahušťovat ani extra dochucovat. Bez mouky, bez mléka, bez smetany a přesto smetanová.

Ingredience
  • kus celeru
  • větší kus bílého zelí
  • 1 cibule
  • olej
  • sůl
  • zeleninový vývar nebo horká voda
  • umeocet

Dřív by mě vůbec nenapadlo, že bych zrovna JÁ kdy klíčil zrní na parapetu, vařil ráno polévku, pekl chleba, pletl ván...

Jak snadno připravit zeleninovou omáčku

  1. Dáme ohřát vývar/vodu.
  2. Cibuli, celer i zelí nakrájíme na větší kousky.
  3. Na rozpáleném oleji orestujeme cibulku se solí. Za občasného míchání osmahneme.
  4. Přidáme celer a zelí a promícháme, krátce společně orestujeme a podlijeme horkým vývarem jen tolik, aby vývar nepřesáhl zeleninu. Raději dáme méně a v případě potřeby doředíme.
  5. Přiklopíme pokličkou a 15 minut dusíme do měkka.
  6. Vypneme, rozmixujeme a ochutnáme. Pokud chceme, přidáme trošku umeocta, který dodá sladkokyselý říz.
  7. Pokud je příliš hustá, přidáme trochu vývaru, aby se dala dobře rozmixovat a byla hladká.

 

Praktické

  • Pokud použijete rané zelí nebo jiné “zelenější zelí” než klasickou zelnou hlávku, bude omáčka místo čistě bílé nazelenalá. Na chuti to neubere ani trochu, jen se nelekněte, že nebude vypadat jako naše na fotce.
  • Pokud máte výkonný mixér, tak získáte krásnou bílou homogenní hmotu.
  • Pro dojem omáčky zahuštěné moukou můžete na závěr zavařit do omáčky lžičku nebo dvě kukuřičného škrobu rozmíchaného v trošce studené vody.
  • Omáčka je sama o sobě velmi chutná, ale můžeme si její chuť doladit přidáním umeocta pro slano-kyselý dojem, jabléčného octa pro sladko-kyselý dojem nebo sojovou omáčkou pro dosolení (ale pozor, bude nám tmavnout omáčka!).
  • Pokud dáte moc vývaru, bude omáčka řídká a bude se na krajích talíře oddělovat voda od tuhé části, proto dávejte vývar po částech a podle potřeby dořeďte.
  • Když je zeleniny plný hrnec, není potřeba zahušťovat, je hustá sama od sebe.

Obměna

  • Můžete z ní udělat křenovou, česnekovou nebo koprovou podle nálady, stačí na závěr přidat bylinky, česnek nebo kopr.

Děti

  • Tato omáčka je vhodná pro děti od 1 roku, ale šetříme se solí a umeoctem, menším dětem vaříme bez tuku a zcela bez soli, pak se skvěle hodí na první příkrmy.

PS: Přibrala jste po zimě? 😦 Během 2 týdnů to spravíme! 😁

Sezóna plavek začne brzy. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

30 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

A zatím vždy stačilo jen osolit základ, výsledek byl příjemně sladkokyselý, jinak oblíbený umeocet ani nebyl zapotřebí.

Podobný základ (kulajdy, koprovky aj.) z bílé kořenové zeleniny jsem dělala i dříve, zelí pro mě bylo příjemnou novinkou (jinak zelí miluju odjakživa). Úspěšně jsem tuto omáčku použila i místo bešamelu do lasagní (skvělé!) a místo smetanové pomazánky na alsaský cibulový koláč. V obou případech bylo jídlo lehčí a chutnější. Děkuji za inspiraci.👌

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pohanková bramboračka s houbami

Máme rádi všechny polévky, které připomínají bramborovou polévku. Tohle je naše oblíbená verze. Brambory ani jíšku do ní nedáváme a přitom všem chutná jako...

Rýžový nákyp s mrkví a dýní

Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!

Růžičková kapusta na sladkém curry

Jako dítě jsem růžičkovou kapustu nesnášela. Ovšem tahle verze je pro mě lahůdkou a chutnala dnes i všem dětem. Kdyby jí bylo víc, přidávali bychom si.

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.