- kus celeru
- větší kus bílého zelí
- 1 cibule
- olej
- sůl
- zeleninový vývar nebo horká voda
- umeocet
Jak snadno připravit zeleninovou omáčku
- Dáme ohřát vývar/vodu.
- Cibuli, celer i zelí nakrájíme na větší kousky.
- Na rozpáleném oleji orestujeme cibulku se solí. Za občasného míchání osmahneme.
- Přidáme celer a zelí a promícháme, krátce společně orestujeme a podlijeme horkým vývarem jen tolik, aby vývar nepřesáhl zeleninu. Raději dáme méně a v případě potřeby doředíme.
- Přiklopíme pokličkou a 15 minut dusíme do měkka.
- Vypneme, rozmixujeme a ochutnáme. Pokud chceme, přidáme trošku umeocta, který dodá sladkokyselý říz.
- Pokud je příliš hustá, přidáme trochu vývaru, aby se dala dobře rozmixovat a byla hladká.
Praktické
- Pokud použijete rané zelí nebo jiné “zelenější zelí” než klasickou zelnou hlávku, bude omáčka místo čistě bílé nazelenalá. Na chuti to neubere ani trochu, jen se nelekněte, že nebude vypadat jako naše na fotce.
- Pokud máte výkonný mixér, tak získáte krásnou bílou homogenní hmotu.
- Pro dojem omáčky zahuštěné moukou můžete na závěr zavařit do omáčky lžičku nebo dvě kukuřičného škrobu rozmíchaného v trošce studené vody.
- Omáčka je sama o sobě velmi chutná, ale můžeme si její chuť doladit přidáním umeocta pro slano-kyselý dojem, jabléčného octa pro sladko-kyselý dojem nebo sojovou omáčkou pro dosolení (ale pozor, bude nám tmavnout omáčka!).
- Pokud dáte moc vývaru, bude omáčka řídká a bude se na krajích talíře oddělovat voda od tuhé části, proto dávejte vývar po částech a podle potřeby dořeďte.
- Když je zeleniny plný hrnec, není potřeba zahušťovat, je hustá sama od sebe.
Obměna
- Můžete z ní udělat křenovou, česnekovou nebo koprovou podle nálady, stačí na závěr přidat bylinky, česnek nebo kopr.
Děti
- Tato omáčka je vhodná pro děti od 1 roku, ale šetříme se solí a umeoctem, menším dětem vaříme bez tuku a zcela bez soli, pak se skvěle hodí na první příkrmy.
PS: Přibrala jste po zimě? 😦 Během 2 týdnů to spravíme! 😁
Sezóna plavek začne brzy. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!
Komentáře
A zatím vždy stačilo jen osolit základ, výsledek byl příjemně sladkokyselý, jinak oblíbený umeocet ani nebyl zapotřebí.
Podobný základ (kulajdy, koprovky aj.) z bílé kořenové zeleniny jsem dělala i dříve, zelí pro mě bylo příjemnou novinkou (jinak zelí miluju odjakživa). Úspěšně jsem tuto omáčku použila i místo bešamelu do lasagní (skvělé!) a místo smetanové pomazánky na alsaský cibulový koláč. V obou případech bylo jídlo lehčí a chutnější. Děkuji za inspiraci.👌