- 1,5 hrnku hladké špaldové mouky
- 1 lžíce žitného kvásku
- 2 lžíce olivového oleje + 1 lžíce na potření
- 150 ml vody
- 1 lžička soli
- 1 lžička sušeného tymiánu
- olivy
Jak připravit kváskovou focacciu s olivami
- Do mísy dáme všechny ingredience kromě oliv a 1 lžíce olivového oleje a vytvoříme těsto, které hněteme asi 5 minut, až se odlepuje od stěn mísy.
- Těsto necháme kynout cca 8 hodin, po uplynutí této doby nám těsto nabyde a trošku zřídne. Tak je to v pořádku.
- Rozehřejeme troubu na 220°C a nachystáme si plech vyložený pečícím papírem. Na ten pomocí stěrky vyklopíme těsto a a rozetřeme ho tak, abychom měli minimálně 1 cm vysokou placku.
- Na těsto rozetřeme 1 lžíci olivového oleje a pomocí konce vařečky jej propícháme (viz foto).
- Ozdobíme olivami a pečeme 25 minut. Před krájením necháme vychladnout.
Praktické
- Je dobré mít kvásek v dobré kondici, ideálně den předem nakrmený.
- Těsto hnětu pomocí lžíce, funguje to lépe než vařečka.
- Focaccia se hodí k různým luštěninovým či tofu pomazánkám a výborná je také ke krémovým polévkám.
Obměna
- Nahoru můžete kromě oliv dát i sušená rajčata, hrubozrnnou sůl a nebo pokud je sezóna, tak cherry rajčátka.
Děti
- Vhodné i jako zdravá svačina pro děti od 2 let. Pokud je ale dítě zvyklé na pečivo, můžete dát i dříve.
PS: Přibrala jste po zimě? 😦 Během 2 týdnů to spravíme! 😁
Sezóna plavek začne brzy. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!
Komentáře
Skvělá, dělala jsem z dvojité dávky z mouky na pizzu z dm. Příště zkusím špaldovou hladkou, dle receptu.
Klari,diky za další super výborný recept.